Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΑ


ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ


ΔΩΡΑΚΙΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ


ΣΧΟΛΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

 ΣΧΟΛΙΚΟ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  2018-19

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  2015-16

ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ


Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΕΣ


 
Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «ν’ απέχουν από κρέας». Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).
      Στην πραγµατικότητα, η αποκριά διαρκεί  3  εβδομάδες  και  ξεκινάει 60 µέρες πριν το Πάσχα. Ονοµάζεται και  Τριώδιο. Ξεκινά με  την πρώτη Κυριακή, του «Τελώνη και Φαρισαίου», τη δεύτερη Κυριακή , του «Ασώτου», την τρίτη Κυριακή της «Απόκρεω»  και  την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, κατά την οποία οι εορτασµοί και οι εκδηλώσεις φτάνουν στο κορύφωμά τους, της «Τυρινής» ή  «Τυροφάγου». Η  επόμενη  μέρα  είναι η πρώτη µέρα της Σαρακοστής, που ονοµάζεται Καθαρά ∆ευτέρα.

     Κατά την διάρκεια αυτών των ηµερών, γιορτές και εκδηλώσεις οργανώνονται παντού και οι άνθρωποι διασκεδάζουν πολύ, και κυρίως τα παιδιά. Οι ενήλικες και τα παιδιά µεταµφιέζονται µε αστεία κουστούµια, χορεύουν, τραγουδούν και παρακολουθούν παρελάσεις καρνάβαλων καθώς και άλλες δραστηριότητες, που οργανώνονται από τους δήµους όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδας.
      Την Τσικνοπέμπτη που βρίσκεται στη μέση των 3 εβδομάδων της  αποκριάς γίνεται  το  μεγαλύτερο  φαγοπότι. Πήρε το όνομα αυτό  από τις τσίκνες, μυρωδιές, που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνουμε  κρέας  και  γεμίζουν την ατμόσφαιρα του χωριού ή της γειτονιάς.